CategoriesЕскимо Блог

ОМЕГА 3 – приложение

Приемът на мазнини с храната се е променил значително през последните десетилетия. Ние приемаме много повече наситени мазнини от животински и растителен произход, съдържащи омега-6 мастни киселини, докато приемът на Омега-3 полиненаситени мастни киселини (каквито се съдържат в рибата) е намалял с около 80% през последните 100 години.

Поради промени в начина ни на хранене през последните десетилетия по-голямата част от нас страдат от недостиг на омега-3 киселини в организма си. Симптомите на дефицит на есенциални мастни киселини включват:

  • недостатъчен растеж,
  • нарушени функции на имунната система,
  • дерматози, суха и чуплива коса,
  • нарушена репродуктивна функция, преждевременни раждания,
  • нарушени функции на бъбреците и черния дроб.

Наблюдават се и промени в мастно-киселинния състав на биологичните мембрани.Есенциалните мастни киселини имат две основни метаболитни функции – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и прекурсори на ейкозаноидите – хормоноподобни вещества с важни функции в организма.

Ролята на тези киселини е доказана и недостигът им се свързва с по-високия риск от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, кожни проблеми и др. Ескимосите, чиято диета е много богата на Омега-3 полиненаситени киселини, много рядко страдат от сърдечно-съдови, ставни и кожни проблеми. Ниската смъртност от сърдечни заболявания при тях, за разлика от Европа и Америка, предизвикала в началото на миналия век повишения интерес към Омега-3 киселините. Нашият организъм не може да ги синтезира, те се набавят с храната.

 

Мазните риби са идеален източник на омега-3 киселини.

Изследванията препоръчват да се консумира риба минимум 2 пъти седмично. Ненаситените киселини обаче са нестабилни и се разлагат по време на термичната обработка на рибата – пържене или печене.Това са някои от причините редица фирми да разработят и да предлагат рибено масло като добавка към храната. На българския пазар вече има доста продукти, съдържащи омега-3. Най-общо те се делят на натурални и химично променени – с повишено съдържание на Омега-3. Натуралните рибени масла имат максимум 38% Омега-3 полиненаситени мастни киселини (толкова, колкото се съдържат и в рибата) и висока стабилност.

Друго важно изискване при избор на Омега-3 продукти е те да са високо пречистени от замърсителите на околната среда, които рибите акумулират. Това е от изключителна важност, ако те ще се приемат от малки деца или бременни и кърмещи жени. На българския пазар такава марка с доказана чистота и стабилност е серията „Ескимо” на шведската фирма „Кардинова”. Техните продукти „Ескимо-3” и „Ескимо-кидс” са известни от десетилетия на европейския пазар и наложиха нов стандарт за качество.
В кои случаи Омега-3 биха били подходяща добавка към вашия хранителен режим?


       Омега-3 традиционно се използват за:

  • превенция на сърдечно-съдови проблеми като атеросклероза,
  • намаляват риска от аритмия и внезапна сърдечна смърт,
  • подобряват липидния баланс на организма,
  • подобряват реологичните свойства на кръвта.

 

Редица проучванията показват, че комбинацията на стабилно рибено масло, каквото е „Ескимо-3”, с продукти за понижаване на холестерола дава по-добри резултати, отколкото поотделно. Наблюдава се значително намаление на нивата на триглицеридите, важен рисков фактор за ИБС, a т.нар. „добър холестерол” (HDL), който е отговорен за премахване на холестерола от кръвоносните съдове и транспортирането му до черния дроб, се повишава.

При хора с високо кръвно налягане след няколкомесечен прием на натурални Омега-3 продукти кръвното се понижава, а при тези с нормално кръвно налягане остава непроменено.

Натуралнитe рибени масла имат и позитивен ефект при хора с ревматоиден артрит – намаляват сутрешната скованост и болките в ставите.

Недостигът на Омега-3 се свързва и с някои кожни проблеми като суха кожа, атопичендерматит, псориазис, както и с по-чести прояви на ментални проблеми (нервни разстройства, депресии).

Оmega-3 мастните киселини подпомагат и процесите на изгаряне на мазнини в тялото, тъй като регулират метаболизма. Затова хора с наднормено тегло, които приемат Омега-3, могат да очакват понижение на телесното тегло, вследствие на нормализиране на обмяната.

При жените в менопауза, които са на хормонална терапия, се наблюдава повишаване на триглицеридите. Ето защо Омега-3 са подходяща добавка към диетата им. Освен това има вече доста научни данни, че Омега-3 намаляват риска от рак на гърдата (a при мъжете – на простатата).

Според някой изследвания, от допълнителен прием на Омега-3 се нуждаят и бременните. Така се намалява рискът от постродилна депресия, тъй като нивата на DHA намаляват значително по време на бременността. Приемът на омега-3 по време на бременността намалява риска от преждевременно раждане, удължава се износването и теглото на новороденото е по-голямо. Освен това тези киселини са важни за развитието на мозъка и зрението на детето, което в периода на бременността ги получава от майката, а след раждането – с кърмата.

Приемът на омега-3 с храната или под формата на добавки е много полезен за физическото и интелектуалното развитие на децата. На българския пазар „Ескимо-кидс” е продуктът на база Омега-3, разработен специално за деца и съобразен с техните нужди. Освен Омега-3, той съдържа още Омега-6 и Омега-9 ПМК, витамин Е и витамин Д, важни за израстването на детския организъм, за засилване на защитните сили на организма, както и за интелектуалното развитие на децата. Проучвания при деца, приемали дневната доза „Ескимо-кидс”, показва значително подобряване на способностите за концентрация, запаметяване и решаване на задачи. В този смисъл то е особено подходящо и за деца с ADHD.

Омега-3 имат благоприятен ефект и при деца с чести инфекции на горните дихателни пътища и отити, при деца със суха кожа и дерматити, при деца с астма.

Дали ще увеличите консумацията на риби като сaрдина, сьoмга, треска, скумрия, или ще изберете подходяща добавка към храната от най-близката аптека, каквито са натуралните продукти от Швеция „Ескимо-3” и „Ескимо-кидс” – изборът е ваш, но при всички положения приемът на омега-3 е необходим, за да бъдем по-жизнени и здрави и да намалим риска от редица заболявания или да се справим по-лесно с тях.